Yhdistyksen kevätkokous Sitrassa

Itä-Suomi Unioni ry kokoontui sääntömääräiseen kevätkokoukseen Sitraan Helsingin Ruoholahdessa 22. maaliskuuta. Kokousta isännöi yliasiamies Jyrki Katainen, joka piti myös kokousesitelmän. Puhetta johti hallituksen jäsen Erkki Liikanen ja siihen osallistui 11 jäsentä.

Kevätkokous vahvisti vuoden 2021 ja 2022 vuosikertomukset ja tilinpäätökset sekä myönsi tili-ja vastuuvapauden hallitukselle ja asiamiehelle. Kokouksessa arvioitiin Itä-Suomen visiotyön (TEM 13.2.) sekä erityistalousalueselvityksen (VM 7.3) tuloksia ja kaivattiin vaikuttavia erityistoimia Itä-Suomen hyväksi myös uudelta hallitukselta ja eduskunnalta.

Koko Itä-Suomea laajemminkin hyödyttävistä hankkeista mainittiin erityisesti Palokin koskien ennallistaminen Heinävedellä, erä- ja luontokulttuurimuseon perustaminen Imatralle sekä Minna Canthin kotitalo Kanttilan kunnostaminen Kuopiossa sekä Itä-Suomen oman suoran laivayhteyden avaaminen Kotkasta Itä-Viron kautta Keski-Eurooppaan.

Keskustelussa korostettiin Itä-Suomesta löytyvän useita korkeatasoisia kulttuuri-ja musiikkitapahtumia Kuhmon kamarimusiikista Kotkan meripäiviin ja Savonlinnan oopperajuhlista Ilosaarirockiin Joensuussa. Näyttelijä Jussi Vatanen totesi, että tapahtumien koko kirjon parempi tunnetuksi tekeminen voisi olla yhdistyksen yksi tehtävä.

Yliasiamies Katainen korosti, että vaikka sota, ilmastonmuutos ja luontokato sekä Suomen ja erityisesti Itä-Suomen väestö- ja taloushaasteet koetaankin uhkaavina, ratkaisuja paremman huomisen rakentamiseksi löytyy.

Digitalisaatio ja datan hyödyntäminen voi tarjota huomattavia tuottavuushyötyjä, työperäinen maahanmuutto helpottaa työvoimapulaa ja erityisesti yritysten halu toimia myös luontokadon pysäyttämiseksi on rohkaisevaa. Näitä toimia Sitra tulevaisuustalona myös osaltaan edistää. Se voisi toteuttaa hankkeita myös yhdessä itäsuomalaisten toimijoiden kanssa, sanoi Katainen.

Seuraavaksi ISU on mukana 2. elokuuta Mikkelin musiikkijuhlien yhteydessä järjestettävässä seminaarissa ja kirjailijatapaamisessa. Järjestyksessä toinen Itä-Suomi foorumi järjestetään Joensuussa 9. marraskuuta.