Kotkan ja Itä-Viron laivayhteys esillä

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö ja Hamina-Kotka-sataman toimitusjohtaja Kimmo Naski sekä Imatran ex-kaupunginjohtaja Pertti Lintunen ja ISU:n asiamies Matti Viialainen vierailivat Virossa 27-28.syyskuuta.

Matkan tarkoituksena oli tutkia mahdollisuuksia tiivistää Itä-Suomen ja Itä-Viron välistä yhteistyötä, josta yhtenä esimerkkinä voisi olla suora laivayhteys Kotkasta Itä-Viroon. 

Venäjän kaupan, transitiokuljetusten ja turismin sekä rajayhteistyöhankkeiden loppuminen aiheuttaa molemmille alueille huomattavia taloudellisia menetyksiä. 

Itä-länsi-yhteistyön päätyttyä kenties pidemmäksikin aikaa on tarpeen hakea enemmän ja myös kokonaan uutta kanssakäymistä pohjois-etelä- suunnassa, toteaa Pertti Lintunen, jolla on pitkä kokemus Viro-yhteistyöstä sekä entisenä Kotkan apulaiskaupunginjohtajana että Imatran kaupunginjohtajana.

Suomalaisosanottajat kertoivat isännille, että Länsi-Suomessa on hiljakkoin avattu Vaasan ja Uumajan välille yhteys, jossa kulkee sekä rahtia että matkustajia. Sekä alukseen että liikennöintiin on ollut saatavissa myös huomattavaa julkista tukea.

Itä-Suomen ja Itä-Viron yhteistyömahdollisuuksia käsiteltiin Ida-Virumaan kuntien liiton ja Kohtla-Järven edustajien tapaamisessa Jöhvissä.

Mutta suoraa yhteyttä Viroon ei ole 2000-luvun alkuvuosien jälkeen ollut, jolloin alus liikennöi Kotkasta Sillamäen satamaan. Tapaamisissa kävi ilmi, että sekä sataman että Sillamäen kaupungin edustajat ovat hyvin kiinnostuneita palauttamaan yhteyden. Myös hieman lännempänä oleva Kundan satama on halukas tutkimaan reitin avaamista Kotkaan.

Matkalla tavattu Eestin valtionvarainministeriön edustaja Priidu Ristkok arvioi mahdollisuuksia suunnata uudelleen rajaohjelmien hankerahoja Suomen ja Viron väliseen yhteistyöhön. Välittömiin siirtoihin vaadittaisiin EU-asetusten muuttamista, mikä voi olla liian hidas ja vaikea tie mutta seuraavalla ohjelmakaudella uusi rajayhteistyöohjelma FIN-EST voisi olla mahdollinen, kuten nyt jo Eestillä on Latvian kanssa.

Ryhmä vieraili Tallinnan jälkeen Itä-Vironmaalla Kundassa, Sillamäessä, Narva-Joensuussa ja Jöhvissä tavaten alueviranomaisten ja alueen kaupunkien johdon edustajia. Esillä oli laivayhteyden ohella myös matkailuyhteistyön kehittäminen.

Matkan isäntänä toimi Itä-Vironmaan kuntien kansainvälisen yhteistyön koordinaattori Hardi Murula ja ohjelmaan osallistui myös Ants Orav , joka toimii Eestin valtiovarainministeriön paikallishallinto-osaston päällikkönä.

Seuraavan kerran yhteistyömahdollisuuksia käsitellään, kun Itä-Virumaan ja Virumaan yhteinen valtuuskunta osallistuu Martin markkinoille Helsingissä 18.-20.11. Narvan kaupungin edustajat ovat tulossa myös Imatralle, Lappeenrantaan ja Kotkaan jo 16.-17.11.